Innovation and agri-food networks for rural development in Mexico: European success stories
DOI:
https://doi.org/10.55965/setp.2.04.a2Keywords:
agri-foods networks, innovation, production unitsAbstract
Purpose. This research identifies the main characteristics of agri-food European networks as an approximation of experiences for the construction of the design of public policies in Mexico in the sector.
Methodology. A qualitative analysis was carried out based on information from 14 European networks and clusters related to rural development and the agri-food sector, as well as the networks' publications, reports, and web pages.
Findings. Collaborative actions are identified between European agri-food networks and society, mainly from the primary sector through events, meetings, conferences, talks, and meetings with the different actors of the network and other networks.
Originality. European rural organizations present collaborative work based on transdisciplinary and sustainable innovation.
Conclusions and limitations. Public policies for the transfer of knowledge and technology in the Mexican countryside must be converted from a linear innovation towards the promotion of the interactive innovation model or network.
Downloads
References
Agricultural European Innovation Partnership (EIP-AGRI). (2019a). About EIP-AGRI. Operational Groups. https://ec.europa.eu/eip/agriculture/en/about
Agricultural European Innovation Partnership (EIP-AGRI). (2019b). Horizon 2020: Creating knowledge to boost agricultural innovation. Horizon 2020. https://ec.europa.eu/eip/agriculture/en/about/horizon-2020-creating-knowledge-boost agricultural
Canós, F. C. (2013). Innovación, innovadores y empresa innovadora. Ediciones Díaz de Santos.
Comisión Europea. (2019). Alimentos, agricultura, pesca, Política agrícola común y Desarrollo rural en Europa. https://ec.europa.eu/agriculture/rural-development-2014-2020
Comisión Europea. (2021). Rural development measures [Text]. Comisión Europea - European Commission. https://ec.europa.eu/info/food-farming-fisheries/key-policies/common- agricultural-policy/rural-development/measures_en
Drucker, P. (1981). Gestión dinámica: Lo mejor de Peter Druker sobre management. Barcelona: Hispano-europea.
FAO (2012). Estudios sobre innovación en la agricultura familiar. Experiencias y enfoques de procesos participativos de innovación en agricultura. (pp. 1-65). FAO-FIAT-PANIS.
FAO (2013). La innovación en agricultura como herramienta de la política de seguridad alimentaria: El caso de las biotecnologías agrícolas. Biotecnologías e innovación: el compromiso social de la ciencia, 25-52.
Gavito, M. E., Van der Wal, H., Aldasoro, E. M., Ayala-Orozco, B., Bullén, A. A., Cach-Pérez, M., Casas-Fernández, A., Fuentes, A.,
González-Esquivel, C., y Jaramillo-López, P. (2017). Ecología, tecnología e innovación para la sustentabilidad: Retos y perspectivas en México. Revista mexicana de biodiversidad, 88, 150-160. https://doi.org/10.1016/j.rmb.2017.09.001 DOI: https://doi.org/10.1016/j.rmb.2017.09.001
Goodman, D. (2003). The quality turn and alternative food practices: Reflections and agenda. Journal of rural studies, 1(19), 1-7. DOI: https://doi.org/10.1016/S0743-0167(02)00043-8
Goodman, D. (2004). Rural Europe redux? Reflections on alternative agro‐food networks and paradigm change. Sociologia ruralis, 44(1), 3-16. https://doi.org/10.1111/j.1467- 9523.2004.00258.x DOI: https://doi.org/10.1111/j.1467-9523.2004.00258.x
Higgins, V., Dibden, J., y Cocklin, C. (2008). Building alternative agri-food networks: Certification, embeddedness and agri-environmental governance. Journal of Rural Studies,
(1), 15-27. https://doi.org/10.1016/j.jrurstud.2007.06.002 DOI: https://doi.org/10.1016/j.jrurstud.2007.06.002
López, R. E., del Carmen Valle, M., y Solleiro, J. L. (1996). El cambio tecnológico en la agricultura y las agroindustrias en México: Propuesta para una nueva dinámica en la actividad productiva. Siglo XXI.
Mejía-Trejo, J., y Aguilar-Navarro, C. O. (2022). Valuando la Evaluación: Protocolos Comunitarios Bioculturales, Innovación de Negocios Circulares Inclusivos y Prospectivos en México. Scientia et PRAXIS, 2(03), 1-26. https://doi.org/10.55965/setp.2.03.a1 DOI: https://doi.org/10.55965/setp.2.03.a1
Muñoz-Rodríguez, M., Rendón-Medel, R., y Aguilar-Ávila, J. (2004). Redes de innovación. Un acercamiento a su identificación, análisis y gestión para el desarrollo rural. Universidad Autónoma Chapingo.
Prins, C. F. W. (2005). Procesos de innovación rural en América Central: Reflexiones y aprendizajes (Vol. 337). CATIE.
Schumpeter, J. (1978). Teoría del desenvolvimiento económico: una investigación sobre ganancias, capital, crédito, interés y ciclo económico. 5ta Edición. México. Fondo de Cultura Económica
Solleiro-Rebolledo, J. L., Aguilar-Ávila, J., y Sánchez-Arredondo, L. G. (2015). Configuración del sistema de innovación del Sector Agroalimentario Mexicano. Revista mexicana de agronegocios, 36(1345-2016-104385), 1254-1264. DOI. 10.22004/ag.econ.200168
Vázquez-Elorza, A., Herrera-García, A. F., y Absalón-Copete, C. (2020). Impactos del COVID- 19 en el sector agroalimentario de México: Metodologías y herramientas de análisis. Economía Coyuntural, 5(4), 59-88.
Zarazúa, J. A., Solleiro, J. L., Altamirano-Cárdenas, R., Castañón-Ibarra, R., y Rendón-Medel, R. (2009). Esquemas de innovación tecnológica y su transferencia en las agroempresas frutícolas del estado de Michoacán. Estudios sociales (Hermosillo, Son.), 17(34), 37-71.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2022 Jéssica Geraldine Villatoro-Hernández, Ariel Vázquez-Elorza, María del Rocío Soto-Flores, Ingrid Yadibel Cuevas-Zuñiga, Monserrat Vidal-Álvarez
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.