Food and nutrition in vulnerable areas: Diagnostic study
DOI:
https://doi.org/10.55965/setp.3.coed1.a5Keywords:
nutrition, food, social development, familiy gardensAbstract
Purpose. To make a community diagnosis in families living in vulnerable areas in Sonora state and determine how factors such as knowledge and use of backyard gardens relate to food consumption.
Methodology. A non-experimental cross-sectional design was used. Sampling involved the participation of 124 inhabitants through a convenience, non-probabilistic approach.
Theoretical and practical Findings: The results show that 30 of 124 individuals have average weight and height. Having a backyard garden at home leads to differences in sugar consumption.
Transdisciplinary and innovation sustainable originality. This work involves different disciplines, such as the social worker area, nutritional sciences, and education, is necessary to innovate sustainable programs and tools for people in vulnerable contexts since it allows us to have intervention from different axes, which can impact the integral way in the diagnostic stage for the selection and design of measures of the intervention project in the community a through food and community orchards.
Conclusions and limitations: It is concluded that the diagnosis points towards the need for nutritional education and the promotion of family gardens.
Downloads
References
Aulestia-Guerrero, E., Jiménez, L., Fierro, N., Carrera, R., y Capa-Mora, D. (2019). Intervención comunitaria para promover la autosuficiencia alimentaria: una experiencia en el Cantón Loja, ecuador. Agroalimentaria, 25(48), 103-116.
Banco Mundial (2023). Actualización sobre la inseguridad alimentaria.
https://www.bancomundial.org/es/topic/agriculture/brief/food-security-update.
Consejo Nacional de Evaluación de la Política de Desarrollo Social (CONEVAL, 2022). Medición
de la Pobreza.
https://www.coneval.org.mx/Medicion/Paginas/PobrezaInicio.aspx .
Consejo Nacional de Evaluación de la Política de Desarrollo Social (CONEVAL, 2020). Pobreza
en México: Resultados de pobreza en México 2020 a nivel nacional y por entidades
federativas.
https://www.coneval.org.mx/Medicion/Paginas/PobrezaInicio.aspx.
Consejo Nacional de Evaluación de la Política de Desarrollo Social (CONEVAL, 2019). La
población indígena es el grupo que presenta la mayor carencia por acceso a la alimentación. nota informativa.
Declaración de Roma sobre la Seguridad Alimentaria Mundial (1996).
https://www.fao.org/3/w3613s/w3613s00.htm.
Duché-García, T, Bernal-Mendoza, H., Ocampo-Fletes, I., Juárez-Ramón, D., y Villarreal- Espino, O. (2017). Agricultura de traspatio y agroecología en el proyecto estratégico de seguridad alimentaria (PESA-FAO) del estado de Puebla. Agricultura, Sociedad y Desarrollo, 14(2), 264-281. DOI: https://doi.org/10.22231/asyd.v14i2.592
Encuesta Nacional de Salud y Nutrición México (ENSANUT, 2018). Secretaría de Salud.
Espinoza-Pérez, J., Cortina-Villar, S., Perales, H., Soto-Pinto, L., y Méndez-Flores, O. (2023).
Self-sufficiency in the Peasant Diet of Totonacapan poblano, México: Implications for Agrodiversity. Región y sociedad, 35, 1717 https://doi.org/10.22198/rys2023/35/1717 DOI: https://doi.org/10.22198/rys2023/35/1717
Global Network Against Foods Crises (2023). Global Report on Food Crises.
Instituto de Seguridad y Servicios Sociales de los Trabajadores del Estado (ISSSTE, 2019). Beneficios de la jarra del buen beber.
https://www.gob.mx/issste/articulos/beneficios-de-la-jarra-del-buen-beber.
Jelliffe, D.B. (1966). The assessment of nutritional status of the community. WHO Monograph Series, Número 53, pp. 238-241.Word Health Organization.
Mejía-Trejo, J. Aguilar-Navarro (2022). El Modelo de Marco Lógico y la Teoría del Cambio: Bases
para la Planeación Estratégica de la Innovación con Impacto Social en un Centro Público de Investigación de México. Scientia et PRAXIS,2(4), 1-34
https://doi.org/10.55965/setp.2.coed.A1 DOI: https://doi.org/10.55965/setp.2.coed.a1
Norma Oficial Mexicana (NOM, 2012). NOM-043-SSA2-2012, Servicios básicos de salud, promoción y educación para la salud en materia alimentaria. criterios para brindar orientación. Disponible en: Norma Oficial Mexicana NOM-043-SSA2-2012, Servicios básicos de salud. Promoción y educación para la salud en materia alimentaria. Criterios para brindar orientación (cndh.org.mx)
Organización de las Naciones Unidas para la Alimentación y la Agricultura FAO (2019). El estado
del arte de la seguridad alimentaria y nutrición en el mundo. Protegerse frente a la desaceleración y el debilitamiento de la economía. Roma, FAO.
Organización de las Naciones Unidas para la Agricultura (FAO, 2020). Paz, dignidad e igualdad
en un planeta sano.
https://www.un.org/es/about-us/nobel-peace-prize/wfp-2020
Organización de las Naciones Unidas para la Alimentación y la Agricultura (FAO, 2022).
Hambre e inseguridad alimentaria.
Organización de las Naciones Unidas para la Alimentación y la Agricultura (FAO, 2021). México
en una mirada.
https://www.fao.org/mexico/fao-en-mexico/mexico-en-una-mirada/es/
Organización de las Naciones Unidas(ONU, 2020). Alimentación.
Organización Panamericana de la Salud (OPS, 2019). HEARTS Paquete técnico para el manejo de
las enfermedades cardiovasculares en la atención primaria de salud. Trabajo basado en equipos multidisciplinarios. Washington, D.C. Licencia: CC BY-NC-SA 3.0 IGO.
Pérez-Jiménez, Pascual, Félix, Pérez, Delgado, Doménech.(2018). Documento de
recomendaciones de la SEA 2018. El estilo de vida en la prevención cardiovascular. Clínica e Investigación en Arteriosclerosis, 30 (6), 280-310.
https://doi.org/10.1016/j.arteri.2018.06.005. DOI: https://doi.org/10.1016/j.arteri.2018.06.005
Pizarro, R. (2001) La vulnerabilidad social y sus desafíos: una mirada desde América Latina. Serie
Estudios Estadísticos y Prospectivos. La Comisión Económica para América Latina y el Caribe (CEPAL).
https://repositorio.cepal.org/bitstream/handle/11362/4762/S0102116_es.pdf
Rebollar-Domínguez, S., Santos-Jiménez, V., Tapia-Torres, N., y Pérez-Olveraz, C. (2008).
Huertos Familiares, una experiencia en Chancah Veracruz, Quintana Roo. Polibotática, (25), 135- 154. https://doi.org/62102511.
Reyes, S., Contreras, A., y Oyola, M. (2019). Anemia y desnutrición infantil en zonas rurales:
impacto de una intervención integral a nivel comunitario. Journal of High Andean Research, 21(3): 205 – 214.
http://dx.doi.org/10.18271/ria.2019.478. DOI: https://doi.org/10.18271/ria.2019.478
Rivera-Dommarco, J.A., Cuevas-Nasu, L., González de Cosío, T., Shamah-Levy T. y García, F. (2013). Desnutrición crónica en México en el último cuarto de siglo: análisis de cuatro encuestas nacionales Salud Pública de México. Instituto Nacional de Salud Pública, 55(2), S161-S169. DOI: https://doi.org/10.21149/spm.v55s2.5112
Rosales-Martínez, V., Flota-Bañuelos, C., Candelaria-Martínez, B., Bautista-Ortega, J., y Fraire-
Cordero, S. (2019). Importancia socioeconómica de los huertos familiares en tres comunidades rurales de Campeche. Agroproductividad. 12 (2), 15-20. https://doi.org/10.32854/agrop.v12i2.1358. DOI: https://doi.org/10.32854/agrop.v12i2.1358
Ruiters, Michele; Wildschutt, Alvino (2010). Food insecurity in South Africa: ¿Where does gender matter? Agenda, 24(86): 8-24. DOI: 10.1080/10130950.2010.10540516
Secretaría de Agricultura y Desarrollo Rural (SAGARPA, 2020). Huertos de traspatio, alimentos, salud y esparcimiento.
Slocum, R. y Cadieu, K. (2015). Notes on the practice of food justice in the US:
understanding and confronting trauma and inequity. Journal of Political Ecology, 22(1): 27-52. DOI: 10.2458/v22i1.21077. DOI: https://doi.org/10.2458/v22i1.21077
Suverza-Fernández, A. y Navarro, K. (2009). Manual de Antropometría para la evaluación del
estado nutricio en el adulto. Universidad Iberoamericana AC. Ciudad de México, México.
Togo-Luna, Romero-Velarde, Vázquez, Chávez y Caro. (2016). Comparación del consumo de
alimentos de niños que habitan una zona urbana y una rural en la población de Arandas, México. Archivos Latinoamericanos de Nutrición. 66 (4), 287-293.
Universidad Nacional Autónoma de México (UNAM, 2019). México, primer consumidor de
refrescos en el mundo. UNA-DGCS-757. Consultado 1 de junio 2023. Disponible en
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2023 José Ángel Vera-Noriega, Kitzia Karina Rodríguez-Carvajal, Claudia Karina Rodríguez-Carvajal
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.